WhatsApp Buurtpreventie

Om daders, verkenners en ander gespuis te laten merken dat ze worden gezien hebben we enkele WhatsApp-alarmgroepen aangemaakt. Dat zijn de volgende vier groepen:

Groep 1: Zuiderkruis, Morgenster, Avondster, Zevengesternte, zuidelijk deel Kometenlaan

Groep 2: Mercurius, Saturnus

Groep 3: Sirius, Jupiter, Sterrenlaan

groep 4: Orion, Poolster, noordelijk deel Kometenlaan

Meedoen?

Wil je ook in de alarmgroep van jouw straat, stuur dan een mailtje aan  sterrenwacht@sterrenbuurt.nl en vermeld je mobiele nummer, straat en huisnummer. Deze informatie wordt gebruikt om je in de juiste groep te kunnen plaatsen en wordt verder met niemand gedeeld.

Hoe werkt WhatsApp buurtpreventie

Het is belangrijk dat de gebruikers weten dat het alarmgroepen zijn, dus geen sociale boxen. Stuur dus alleen een bericht als er ├ęcht iets aan de hand is! Mocht het toch eens gebeuren dat iemand iets (per ongeluk of niet) stuurt dat geen alarm is, dan vragen we je om wat begrip. Bij herhaling spreken we de betreffende persoon erop aan. Mocht er iets worden gepost en wil je erop reageren, denk dan eerst even goed na of de reactie echt iets toevoegt. Reacties als "ik heb niks gezien" of uren later een "ik zal opletten!" doet alle alarmbellen weer rinkelen terwijl er (allang) niets meer aan de hand is. Het vriendelijke verzoek is dus om dit niet te doen.

Wat zijn verdachte situaties om een bericht over te sturen? De politie omschrijft het als volgt:

Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor als zij gaan inbreken. Zij selecteren een huis, schatten in hoe makkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buitenaf wat er binnen allemaal als buit voor het grijpen ligt. Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten. Dus lopen ze speurend rond, lopen ze meerdere malen dezelfde route, kijken ze bij huizen naar binnen, bellen ze aan, voelen ze aan deuren of ramen, lopen ze om huizen heen en verstoppen soms gereedschap of een hard voorwerp zoals een steen. Wist u dat het in sommige gevallen zelfs strafbaar is om voorbereidende handelingen uit te voeren?